6326 SAYILI TURİST REHBERLİĞİ MESLEK KANUNU KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK MESLEĞE KABUL SINAVI HAKKINDA DUYURU

 

6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu ve 6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Kültür ve Turizm Bakanlığına Verilen Yetki ve Görevlerin Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümleri kapsamında, Bakanlığımız tarafından Anadolu Üniversitesi yetkilendirilmiş olup ‘’Mesleğe Kabul Sınavı’’ 23 Şubat 2025 tarihinde Ankara ve İstanbul (Avrupa Yakası) illerinde gerçekleştirilecektir.

Sınav sürecine ilişkin takvim, detaylı bilgiler, sınava katılacaklarda aranacak nitelikler, başvuru şekli, sınavın değerlendirilmesi ve sınavla ilgili diğer konulardaki açıklamalar aşağıda yer almaktadır.

 

SINAV TAKVİMİ

TARİH

İŞLEMLER

09.01.2025

Sınav tarihi ve koşulların ilan edilmesi

10-22.01.2025

https://basvuru.anadolu.edu.tr/ adresi üzerinden ön başvuru alınması ve başvuru belgelerinin değerlendirilmesi

27-31.01.2025

https://sinavbasvuru.anadolu.edu.tr/ adresi üzerinden sınava girecek adayların başvuru işlemlerinin alınması

17.02.2025

Sınav Giriş Belgelerinin “Aday İşlemleri Sistemi” üzerinden adayların erişimine açılması

23.02.2025

Sınav (tek oturum)

24.02.2025

Adaylardan sınav evrakına erişim talebinin alınması

24-26.02.2025

Adaylardan sınav uygulamasına ve sınav sorularına yönelik itirazların alınması

26.02.2025

Sınav evrakına erişim talebinde bulunan adayların yerinde inceleme yapması

12.03.2025

Sınav sorularına ve sınav uygulamasına yönelik itirazların değerlendirme sonuçlarının “Aday İşlemleri Sistemi” üzerinden adaylara duyurulması

12.03.2025

Sınav sonuçlarının “Aday İşlemleri Sistemi” üzerinden adaylara duyurulması

12-18.03.2025

Adaylardan sınav sonuçlarına yönelik itirazların alınması

28.03.2025

Sınav sonuçlarına yönelik itirazların değerlendirme sonuçlarının “Aday İşlemleri Sistemi” üzerinden adaylara duyurulması

 

SINAV KONU BAŞLIKLARI

 

Genel Turizm Bilgisi, Turizm Mevzuatı, Turizm Sosyolojisi

Türkiye’nin Tarihi ve Turizm Coğrafyası

Genel Türk Tarihi ve Kültürü

Osmanlı İmparatorluğu Tarihi

Arkeoloji ve Mitoloji

Roma, Yunan ve Bizans Tarihi

Genel Sanat Tarihi

Dinler Tarihi

Genel Sağlık Bilgisi, İlk Yardım, Sağlık Turizmi, Turist Sağlığı ve Turist Psikolojisi

İletişim Becerileri ve Meslek Etiği

Anadolu Medeniyetleri Tarihi

Türk Halk Bilimi, Türk Dili ve Edebiyatı ile Geleneksel Türk El Sanatları

Türkiye'nin Flora ve Faunası, Doğa Tarihi

Müzecilik ve Tarihi Eserlere İlişkin Suçlar

 

SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ

 

Mesleğe Kabul Sınav sonuçları toplam 100 (yüz) soru üzerinden değerlendirilecek ve toplam sınav puanı, doğru cevap sayısının toplamından oluşacaktır. Sınav puanı hesaplamasında Puan= [(Doğru Sayısı/Toplam Soru Sayısı)x100] formülü kullanılacaktır.

 

Değerlendirme sadece doğru cevaplar üzerinden yapılacak, yanlış cevaplar sınav sonucuna etki etmeyecektir. Değerlendirme sırasında iptal edilen soru(lar) olması durumunda bu soru(lar) doğru cevaplandırılmış olarak kabul edilerek değerlendirme yapılacaktır. Sınavda 70 (Yetmiş) ve üzerinde puan alan adaylar başarılı sayılacaktır.

 

 

SINAVA KATILACAK ADAYLARDA ARANACAK NİTELİKLER

 

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Başvuru tarihi itibarıyla on sekiz yaşını doldurmuş olmak,
  • Üniversitelerin “Turist/Turizm Rehberliği” bölümlerinin ön lisans, lisans veya yüksek lisans programlarından mezun olmak, / İlgili bölümlerde yurtdışı mezuniyeti olanlar için, YÖK tarafından düzenlenmiş olan eşdeğerlik belgesi sunmak,
  • Bakanlığın denetiminde yapılmış olan uygulama eğitim gezisine katılmış ve başarılı olmuş olmak,
  • Adli sicil kaydı belgesi sunmak, 6326 sayılı “Turist Rehberliği Meslek Kanunu”nun 3 üncü maddesi birinci fıkrası (e) bendi hükümleri kapsamında;

26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar, Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından; bu Kanuna veya 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa muhalefetten mahkûm olmamak.”

 

ÖN BAŞVURU

 

Sınava ilişkin ön başvurular 10-22 Ocak 2025 tarihleri arasındahttps://basvuru.anadolu.edu.tr/ adresi üzerinden yapılacaktır. Başvuru sürecinde gerekli bilgi ve belgelerin girişi tamamlandığında Başvuru Durumu: “Başvuru Tamamlandı” olacaktır.Belgelerin incelenme neticesinde başvurusu kabul edilen adaylar için Başvuru Durumu: “Başvuru Onaylandı” olacaktır. Eksik veya hatalı evrak olması durumunda komisyon başvuruyu reddedecektir ve adaylar evraklarını kontrol ederek güncelleyecektir.

İKİNCİ BAŞVURU

 

Ön başvuruları değerlendirilen ve kabul edilen adaylar, sınav başvurularını 27-31 Ocak 2025 tarihleri arasında https://sinavbasvuru.anadolu.edu.tr/ adresi üzerinden tamamlayacaktır.

 

Sınava girebilmek için her iki başvuru sürecinin de tamamlanması gerekmektedir.

 

SINAV ÜCRETİ

 

Sınav ücreti KDV dâhil 1.600 (bin altı yüz) TL.’dir. Ödeme işlemi, sınav başvurusu esnasında başvuru sistemi üzerinden kredi/banka kartı ile gerçekleştirilecektir. Başka kanallardan ödeme kabul edilmeyecektir. Sınav başvurusundan vazgeçen, sınava girmeyen veya çıkarılan, sınavda başarısız olan veya sınavı geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran veya aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan adayların ödedikleri ücretler iade edilmeyecektir. Ücretlerin doğru yatırılmasının sorumluluğu adaylara aittir.

 

SINAV TARİHİ, SÜRESİ VE YERİ

 

            Sınav 23 Şubat 2025 günü saat 10.00’daAnkara ve İstanbul (Avrupa) olmak üzere toplam iki sınav merkezinde gerçekleştirilecektir. SınavdaAdaylara 120 (yüz yirmi) dakika sınav süresi verilecektir.

 

SORU VE İTİRAZLAR

 

            Sınava ilişkin itirazlar, Anadolu Üniversitesi Sınav Kuralları kapsamında gerçekleşecek ve tüm işlemler ilgili Üniversite tarafından yürütülecektir.

 

Aday listesinde yer alan adaylar, sınav başvurularını Üniversitenin Aday İşlemleri Sistemi (https://sinavbasvuru.anadolu.edu.tr/) üzerinden, sınav takviminde belirtilen süre içinde yapacak ve başvuru ücretini ödeyecektir. Başvuru süresi dolduktan sonra, adaylar kişisel bilgiler, sınav merkezi, fotoğraf vb. konularda değişiklik yapamayacaktır. Adaylar sınav başvurusu esnasında, başvuru işlemine yönelik oluşabilecek teknik sorunlarla ilgili olarak ÜNİVERSİTE ile iletişime geçecektir.

 

e-posta: sinavdestek@anadolu.edu.tr

Tel: 0222 335 05 80 Dahili: 2286