Ankara - Etnoğrafya Müzesi

Ankara - Etnoğrafya Müzesi

1.png2.pngYaklaşık 854m2 alan üzerine inşa edilen müze binası; dikdörtgen planlı, tek kubbeli, tek katlı bir bina olup iç mekânda on adet teşhir salonu ve bir adet mozole alanından ibarettir.

Yenilenen teşhir ve tanzim çalışmaları neticesinde 27.05.2022 tarihinde Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Bakanımız Sn. Mehmet Nuri ERSOY’un teşrifleriyle yeniden ziyaretçilerin deneyimine sunulan müze teşhirlerinde bugün dokuzu daimi “Ahşap Eserler Salonu, Hacı Bayram-ı Veli ve Tasavvuf Eserleri Salonu, El yazmalar ve Hat Levhalar Salonu, Güç ve İktidar Salonu, Çini Eserler Salonu, Ankara Evi Sokağı, Pişmiş Toprak-Cam ve Metal Eserler Salonu, Halı-Kilim Salonu, Zarafet ve Estetik Salonu”, biri geçici “Geçici Teşhir Salonu” olmak üzere toplam on adet teşhir salonunda 556 adet eser yer almaktadır.


10.png

1 Nolu Ahşap Eserler Salonunda; Nevşehir Taşkunpaşa Camii’nin Ahşap Mihrabı ve Minberi, Ankara Kuyulu Camii’nin kapı kanatları, Ahi Şerafettin’e ait ahşap sanduka, Merzifon Çelebi Sultan Mehmet Medresesinin Kapı Kanatları, Hacı Bayram-ı Veli Türbesinin kapı kanadı vb. eserler ile ahşap işçiliğinin Beylikler, Selçuklu ve Osmanlı Döneminde ulaştığı nokta sergilenmektedir.





11.png2 Nolu Hacı Bayram-ı Veli ve Tasavvuf Eserleri Salonunda tasavvuf dervişlerinin kullandıkları 19. yy’a tarihlenen Mütteka, Nefir, Keşkül-ü Fukara, Teslim taşı, Tesbih, Buhurdan, Madeni ayakkabı vb. eserler, 18 ve 19. yy’lara tarihlenen pirinçten alemler, vefkli mühürler, Mevlevi tacı, bastonu, 15. yy’a tarihlenen Hacı Bayram-ı Veli Türbesine ait Kapı Kanadı, Hacı Bayram-ı Veli Hz.’lerine atfedilen Hırka, Taç (Sikke) gibi tasavvuf kültürüne özgü eserler sergilenmektedir.






12.png3 Nolu El Yazmaları ve Hat Levhalar Salonunda; hat sanatında kullanılan ve 19. yy’a tarihlenen divit, hokka, kalemtraş, kalemdan, makta, zarf açacağı gibi eserler, 13. yy’dan başlayıp 19. yy’a değin uzanan el yazması Kur’an-ı Kerimler, 16. yy’a tarihlenen Ertuğrul Gazi’nin Tekfur ve Tatarlar ile mücadelesini konu alan Farsça Cem-i Tarih, 16. yy’a tarihlenen Adem Aleyhisselam’dan başlayıp Osmanlı Padişahlarına değin pek çok önemli devlet adamının hayatlarının anlatıldığı Subhat’ül-ahbar, 19. yy’a tarihlenen şecere, delail-i hayrat, enam-ı şerif gibi eserler ile hat levhalar sergilenmektedir.






13.png4 Nolu Güç ve iktidar salonunda; Selçuklu Hükümdarı I. Gıyas el-din Keyhusrev’e ait taht, 19. Osmanlı Dönemine tarihlenen ok-yay, kılıç, yatağan, kama, tören silahları, yağdanlık, barutluk, İran etkili kalkan, miğfer, teber vb. savaş araç ve gereçleri, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi madalya, nişan vb. eserler sergilenmektedir.







8.png5 Nolu Çini eserleri Salonunda; 16 ve 19. yy duvar çini örnekleri, 18-19. yy’a tarihlenen günlük kullanıma yönelik çini ve porselen; tabak, tepsi, testi, kandil top vb. eserler ile 19. yy Yıldız Porselenleri sergilenmektedir.

Mozole Alanında; yaklaşık 3,5 dakika süren mapping gösterimi ile Mustafa Kemal ATATÜRK’ün na’şının Dolmabahçe Sarayı’ndan Ankara Etnografya Müzesi Müdürlüğüne nakline dair video gösterimi ve o dönemi yansıtan fotoğraf levhalar sahnelenmektedir.






3.png6 Nolu Ankara Evi Sokağında; 17. yy’a tarihlenen bir Ankara Konağına ait orijinal tavan göbeği ve kalem işi süslemeler ile günlük kullanıma dair masa, sandalye, şamdan, konsol, mumluk, vazo, kitap, yazı takımı, levha gibi eserler sergilenmektedir.








4.png7 Nolu Pişmiş Toprak, Cam ve Metal Eserler Salonunda; 9 ve 11. yy’lara tarihlenen Uygur Duvar Freskleri, 13. Yy. Selçuklu Dönemi Rakka seramikleri, 19. yy Osmanlı Dönemi Tophane Seramikleri, Çanakkale Seramikleri, Beykoz Cam Eserleri, 10.yy’a tarihlenen Abbasi ibriği, 13. Yy’ a tarihlenen Selçuklu Dönemi kandil, şamdan ve şifa tası, 14. yy’a tarihlenen Memlük Dönemi metal eserleri ile 17-19. yy’lara tarihlenen İran etkili madeni eserler sergilenmektedir.







5.png8 Nolu Halı- Kilim Eserleri Salonunda; Bu salonda 19. yy’a tarihlenen Anadolu menşeli (Kayseri- Kırşehir-Sivas Yöreleri), Halı ve Seccadeler ile Kars ve Batum Sancaklarının Rus işgalinden kurtarılması şerife Kafkas Cephesi Kumandanlarına hediye edilmek üzere dokunmuş Bardız Kilimi sergilenmektedir.







6.png9 numaralı Geçici Sergi Salonunda; tüm dünyada ve ülkemizde halkın yaşantısında yer eden konuların belirlendiği geçici sergiler düzenlenmektedir.









9.png7.png10 Nolu Zarafet ve Estetik Salonunda; 19. yy Osmanlı kadınının giyim-kuşam kültürü ile takı kültürü üzerine deneyimleri ziyaretçilere aktarılmaktadır.

 










Adres: Talatpaşa Bul. Opera / Ankara
Tel: (0312) 311 30 07